Márki-Zay több szektor fizetésemelésével kezdene, a korrupcióval szerzett földeket elkobozná

Megosztás

Az egészségügyi szakdolgozók, a pedagógusok és a rendőrök azonnali, nagyobb mértékű fizetésemelésre számíthatnának kormányváltás esetén, később ehhez csatlakoznának a szociális szakdolgozók is. Nem sokkal később a bérfejlesztés elérhetné az 50%-ot. Április 3-án Orbán Viktor és a NER sorsáról is dönt az ország, Márki-Zay kiemelte, a korrupcióval szerzett földeket, a trafikokat nem hagyná a jelenlegi helyzetében.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje vasárnap azt mondta a Partizánban, hogy február 17-én hivatalosan is bemutatják az ellenzék programját, de néhány részletet már most megosztott ebből. Például négy év alatt 50 százalékos béremelést akarnak elérni az egészségügyi szakdolgozóknál, a pedagógusoknál, a rendőröknél és a szociális munkásoknál. Az első három csoportnál már azonnali béremelést ígért, aminek a mértékén egyelőre nem határozta meg, de akkorát akar, amivel meg lehet állítani az elvándorlást a szakmákból.

Márk-Zay Péter beszélt arról is, hogy a hetedik frakcióról szóló ötletének elengedéséért cserébe 60 pontos javaslatcsomagot fogadtatott el a pártokkal, aminek része volt például, hogy

  • a vállalkozóknál töröljék el a kötelező kamarai tagságot,
  • tartsanak népszavazást az új alkotmányról
  • és kezdjenek bérlakásprogramba.

Ugyanakkor a program egységbe foglalása még bőven zajlik, általában Surányi György korábbi jegybankelnök számolja ki az egyes intézkedések költségeit. Márki-Zay bejelentette, hogy a személyi jövedelemadó szintje nem lesz magasabb a mostaninál, viszont az alacsonyabb jövedelmekre egy kisebb kulcs vonatkozik majd.

A trafikmutyiként közismerté vált átalakítás dohánymonopóliumát az új kormány megszüntetné.

Az a cél, hogy az élelmiszerboltok kereskedhessenek, ők adhassák el a dohányt. Tehát azt a monopóliumot, amit odaadtak ezeknek a kereskedőknek, ezt szeretnénk felszámolni” – mondta Márki-Zay.

Bár Raskó Görgy, az ellenzék mezőgazdaságért felelős szakpolitikusa azt mondta, hogy a tulajdonviszonyokat nem vizsgálnák felül a földbirtokoknál, pedig a magyar mezőgazdaság egyre koncentráltabb. Márki-Zay ezt a szabálytalanul kiosztott földeknél el tudná képzelni. Miközben a magántulajdon szentségét hangsúlyozta, azért megjegyezte, hogy Mészáros Lőrinc 45 ezer hektárjánál mégis felmerülhet a vagyonelkobzás lehetősége, de azoknál a fideszeseknél is, akik a korrupcióval szerzett vagyonukat fektették földbe. Márki-Zay biztosnak tartja, hogy lesz olyan vagyonelkobzás, amivel fel fognak szabadulni földterületek. Ezek a földek visszakerülnének az államhoz, amiből lehetne kis gazdaságokat támogatni.

Ez a választás valójában egyetlen egy népszavazás lesz, Orbán Viktor sorsáról. Arról, hogy a bűnözők börtönbe fognak menni, vagy pedig tovább rabolhatják az országot.” (444.hu)

Kapcsolódó cikkek